איך בודקים אתרוג?

זמן בדיקת האתרוג: 30 שניות

אתרוג – מאחר והאתרוג הוא המין הדורש את הבדיקה הכי מעמיקה, והכי יקר ומסובך למיון – נתחיל בו. כתוצאה מכך, ההסבר עליו יהיה יותר ארוך מעל כל שאר המינים. מוכנים? קדימה…
אז קודם כל נוודא שהאתרוג אינו מורכב. תוכלו להיות בטוחים שהאתרוג שבידיכם אינו מורכב, במידה ורכשתם אותו מאיתנו, או מכל מוכר הנושא תעודת כשרות. עכשיו, בוא נסתכל מהו הגודל של האתרוג. אנו צריכים שהוא יהיה בגודל מינימלי של ביצה (= 54 סמ"ק). גדול מספיק? יופי. עכשיו, כדאי להסתכל על הצבע. הצבע מהווה בעיה רק כאשר האתרוג ירוק באופן מוחלט [ירוק ככרתי]. אם הוא ירוק לגמרי, ולא נראה שהוא עתיד להצהיב קצת – זה בעייתי, וכדאי לפנות לרב/אלינו.
הדבר הבא שנבדוק הוא האם הוא שלם. מה זה שלם? קודם כל, שיש לו עוקץ בתחתיתו. אם ניטל העוקץ אבל נשאר עובי כלשהו המכסה את החור שממנו העוקץ נפל – אתם בסדר. אם לא – מותר רק בשעת הדחק, ועדיף לקנות/להחליף לאתרוג אחר. עכשיו, תהפכו את האתרוג ותסתכלו על אזור הפיטם. לחלק מהאתרוגים אין פיטם, מכיוון שהפיטם נשר בשעה שבה האתרוג עדין גדל על העץ, ולחלק מהאתרוגים יש פיטם. יש שנוהגים ליטול אתרוג עם פיטם ויש הנוהגים ליטול אתרוג בלי פיטם. למי שנוהג ליטול אתרוג עם פיטם – היזהרו מאוד שלא לשבור אותו, כדי שהאתרוג לא ייפסל! למי שאין פיטם, תוודאו שהפיטם אכן נפל בשעה שבה האתרוג גדל על העץ. איך תוודאו? תבדקו האם יש כתמים מסביב לאזור הפיטם ['פציעות']. אם אין כתמים והכל נראה רגיל – מעולה! עכשיו, בזריזות שבה מקדימין למצוות, תבדקו האם אין אף חור [נקב] באתרוג. איך תבדקו? תעשו סיבוב מהר, ותוודאו שאין חור. אין? הידד, בידיכם אתרוג שלם.

עכשיו, בדקו שעל האתרוג אין נקודה שחורה (או לבנה במקרים נדירים) בשליש העליון, או לחלופין שלוש נקודות בשאר האתרוג. איך תבדקו? החזיקו את האתרוג ביד, והסתכלו עליו כמו שמסתכלים על פרי סטנדרטי אחר, (במרחק של בערך 50 ס"מ). אם אתם לא רואים נקודות שחורות – מצויין. אם שלוש הנקודות השחורות צמודות – עדיין כשר. אם לא – תיאלצו להחליף אתרוג.

דרך אגב, בעניין ההסתכלות באתרוג, ישנם הרבה שנוהגים לדקדק ולעיין ממש מקרוב – אבל אין צורך בכך! מבחינת הההלכה אתם צריכים להתבונן מרחוק, ואם אתם לא רואים נקודות – זה מהודר. כל העניין של ההסתכלות מקרוב וחיפוש אחר נקודות וכדו' – לא נצרך מבחינת ההלכה. כמובן שזה הידור מצד המתבונן, שהרי עניין עיקרי באתרוג הוא – שיהא (האתרוג) נאה בעיני הבעלים. אבל זו כבר בחירה אישית שלכם..
בכל אופן, הדבר הבא הוא "בלעטלאך". מה זה בלעטלאך? קו חום ודק שמופיע ברוב האתרוגים. כל עוד הוא לא ממש בולט – זה בסדר. מתי זה בולט? ברגע שזה הופך מלהיות קו דק וחום באתרוג – לדבר עבה שבולט, וניתן לגעת בו. ככל הנראה האתרוג שבידיכם עדיין מעולה, ועל כן אנחנו מתקדמים בצעדי ענק לקראת הסיום.
הדבר האחרון – הוא שליש עליון. זה אפילו מתחרז. שליש עליון זה האזור הכי 'רגיש' באתרוג. השליש העליון מתחיל, ובכן, בשליש העליון, שזה בעצם האזור שבו האתרוג מתחיל להיות צר יותר (משופע) כלפי מעלה עד לפיטם. כמו שכבר ציינו קודם, אתם צריכים לוודא שאין שם אפילו נקודה שחורה אחת. רוב האנשים נוהגים לעיין יותר בשליש העליון – כי שם הכי חשוב שיהיה כמה שיותר נקי מבלעטלאך וכדו' – כדי שייחשב כיותר מהודר. למה? נראה שהסיבה לכך היא שהשליש העליון – הוא הנראה לעין בזמן הנטילה, ועל כן יותר חשוב להדר בו, ולשמור על מראה נקי ויפה. אם אתם מכירים הסבר שונה – מוזמנים להעשיר אותנו בתגובות…
זהו. זה קיצור דיני האתרוג על רגל אחת.. כמובן שאפשר להיכנס לסוגיית עיר הנידחת, אבל נראה שנוותר על זה…